GRAFIČKE KARTE

GDE I KOJU KARTICU DA KUPIM?
(delovi teksta preuzeti sa https://viphouse.rs/Blog)

Grafička kartica predstavlja neizostavni deo svakog računara čija je svrha obrada i prikaz slike na monitoru. Kao i prilikom izbora bilo koje druge PC komponente treba voditi računa o najboljem odnosu cene i kvaliteta, ali i njenoj budućoj funkcionalnosti u narednim godinama. Danas su na tržištu dostupne unapređene grafičke kartice različitih performansi. 
Prodaja kartica se uvećala, pored ostalog, zbog sve popularnijih video igara koje zahtevaju vrhunsku konfiguraciju računara.

Ako raspoloživi budžet zahteva da birate između grafičkog procesora i količine memorije kartice mudrije je stati na stranu kvaliteta grafičkog procesora. Gejmerski računari zahtevaju pažljiv odabir PC komponenti, pri čemu posebno treba voditi računa o odabiru grafičke kartice. Za poslovne računare, surfovanje internetom, proveru e-pošte tj. minimalnu i osnovnu upotrebu PC-ja sasvim je dovoljna integrisana kartica. Dok je kod zahtevnih programa za 3D modelovanje, obradu fotografija i multimedije, kao i kod zahtevnijih video igara
neophodno posedovati jaču i kvalitetniju grafiku. 

Cene se kreću od 4.990,00 dinara i ponuda je ogromna.